Vasaloppet

Varje år i mars hålls det världsberömda Vasaloppet som startar i Sälen och slutar i Mora. Tusentals nationaliteter har anmält sig och försökt sig på den tunga 90-km sträckan som kung Gustav Vasa gjorde under 1520-talet. Denna sträcka kom att inspirera sportsugna som 1922 gjorde loppet till en tävling. Det anses nu vara det äldsta långloppet som finns och är en deltävling i Visma Ski Classics. Man har endast ställt in loppet tre gånger på grund av brist på snö men inte ens när statsminister Olof Palme blev mördad bara två dagar innan start 1986, valde man att slopa tävlingen. Istället hölls en tyst minut.

En liten historielektion om Vasaloppet

Det första loppet att gå av stapeln var 1922, då Ernst Alm vann som ung 22-åring. Han är därmed den yngste deltagaren som någonsin har vunnit loppet. Året därpå deltog kvinnor för första gången men förbjöds året därpå eftersom det ansågs vara för krävande för dem. Detta förbud hävdes inte förrän 1981 när en kvinna som var utklädd till man avslöjades under tävlingen. Under 70-talet skapade man även Öppet Spår som är till för vanliga motionärer som vill tävla mot sig själva. Det har även förekommit andra trevliga och mindre trevliga incidenter under Vasaloppet. 1977 deltog Sveriges kung Carl XVI Gustav och 2008 kom Ungdomsvasan som är en tävling i olika distanser beroende på ålder. Loppen har också skakats av dödsfall.

Tjejvasan och Vasaloppsveckan

Tjejvasan som för första gången genomfördes 1988 är en betydligt kortare sträcka på drygt 30 km. Den går istället från Oxberg till Mora och är bara avsedd för damer. Dock får kvinnor numera ingå i det vanliga Vasaloppet till mångas glädje. Tjejvasan är en del av Vasaloppsveckan där Ungdomsvasan, Stafettvasan, Halvvasan samt Öppet Spår ingår. Dessa lopp har kommit på senare tid för att göra skidåkning ännu mer populärt och rikta sig till alla grupper i samhället. Man har även grundat en Vasaloppsvecka under sommartid som består i att cykla, gå stavgång eller springa stafett. Vasaloppet är jämsides med Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet, en svensk klassiker.

Mora-Nisse

Den Vasaloppsåkare som vunnit flest lopp, heter Nils Emanuel Karlsson, även kallad för Mora-Nisse. Han har vunnit hela sju Vasalopp på raken men segrat i sammanlagt nio lopp av tio. Än idag är detta ett rekord. Mora-Nisse har också deltagit i skid-VM, femmilen under OS, Holmenkollen samt SM. Denne man har kommit att inspirera många ungdomar och har numera en fond som ska främja unga att hålla på med längdskidåkning. Även hans barnbarn har varit flitiga skidåkare.

Dödsfall i Vasaloppet

Det är inte vanligt men det händer. Vid ett fåtal tillfällen har personer drabbats av hjärtstillestånd och avlidit när de deltagit i ett lopp under Vasaloppsveckan. 2014 avled en äldre man i Kortvasan och 2012 dog en annan äldre man i Skejtvasan som numera ersatts av Stafettvasan. Totalt har man beräknat att 18 personer omkommit till följd av problem under ett av loppen som ingår i Vasaloppsveckan eller under långloppen på sommartid. Detta har främst varit på grund av hjärtfel. Man har givetvis sjukvårdspersonal på plats och har behandlat åtskilliga personer genom åren, men ibland är det trots allt för sent.